L’artista uruguaiana Virginia Patrone a la Galeria Zielinsky. Bonart Cultural. 5 de abril 2018.

La Galeria Zielinsky, Passatge Mercader 10 de Barcelona, presenta  l’exposició individual  de l’artista uruguaiana Virginia Patrone L’Objecte del Tango, un conjunt d’obres que reflexionen sobre la ruptura de paradigmes, la contraposició d’esferes socials aparentment antagòniques, la creació d’una nova identitat per a la dona, per a l’home i per a la societat.

Es mostra una selecció de pintures, una sèrie de dibuixos que parodien el còmic i una vídeo instal·lació en col·laboració amb Rodrigo Spagnuolo de Antídot Films. El punt de partida són les dues lletres del Tango “La Cumparsita”, de Mattos Rodríguez, que ha complert 100 anys el 2017. El recorregut de la mostra passa per la història personal de l’artista amb el tango, pel tango històric i per la seva influència en la societat rioplatense. Cerca, com és notori en l’obra de Virgínia, la imatge i l’essència del femení a través de la pintura, una dona pintant dones. La recerca de la dona com a protagonista, donant la volta al contingut tradicional del tango, amb una altra òptica, des del lloc de la dona.

Tradicionalment, en les lletres de tango, la dona només té tres rols: la mare, santa, sacrificada i en general recordada amb remordiment. La núvia virginal, mal estimada i abandonada, que moltes vegades mor de tristesa o de tuberculosi, també recordada amb remordiment pel cantor inequívocament masculí. Finalment, la més important i depreciada, la milonga, la dona sensual, la imatge de la luxúria, la mala dona, la qual ha “caigut”, recordada amb rancor i pec- aminosa enyorança.

L’objecte del tango. No hi ha més, no hi ha complexitats o matisos, no hi ha luxúria permesa en la novícia, ni valor en la milonga o forces de resolució en la mare. L’home canta, la dona calla a l’ombra. Però no tot és masclisme. Es parla d’un amor inoblidable en aquesta versió de La Cumparsita, i la dona que sedueix tan profundament és un personatge que habita les teles. Es veu en ella passió, erotisme, sensualitat, no només per a l’home, sinó per ella mateixa. exposició “L’objecte del tango”, de Virgínia Patrone.

http://www.bonart.cat/actual/lartista-uruguaiana-virginia-patrone-a-la-galeria-zielinsky/

Comparte este artículo
  , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *